Monday, 16 December 2013

My blood type :)

Assalamualaikum..

for post yang nih,, tiba-tiba pulak aku rasa nak post pasal blood type aku. sebab, lepas baca my blood personality yang ni,, mostly memang sama dengan diri aku. heee~~ boleh la nak dikatakan sebijik sama dengan diri aku. tapi aku post pasal my blood type, B je. kalau korang nak tau pasal blood type korang.,, visit this website :)



DARAH B                                    
Bagi berdarah jenis B pula, mereka dapat melalui zaman kanak2 yang cukup bahagia dan seronok. Apabila meningkat dewasa, orang yang berdarah jenis B ini secara umumnya boleh dibahagikan kepada dua golongan iaitu, jenis suka berterus terang dan satu lagi jenis, lebih suka memencilkan diri dan tidak gemar bercampur gaul dengan orang ramai. Orang yang berdarah jenis B tidak menunjukkan perubahan sikap yang ketara daripada usia kanak2 hingga tua. Ini bererti, walaupun usia semakin meningkat, namun mereka kelihatan masih berjiwa muda.



Biasanya berkarakter ingin tahu, memilik banyak ketertarikan di pelbagai bidang, semangat biasanya cepat naik tetapi juga cepat padam, selalu ingin menjadi orang yang superior dan diperhatikan dari orang lain.



Simple! Itulah ungkapan yang paling tepat untuk anda . Anda lebih selesa dengan kesederhanaan. Dalam perhubungan pula anda adalah individu yang terlalu jujur dan lebih gemar berterus terang dalam apa jua perkara. Dalam melaksanakan sesuatu tugasan yang diberikan, anda lebih gemar melaksanakannya denga cara anda sendiri. Anda adalah individu yang kreatif dan fleksibel, mudah bagi diri anda untuk meletakkan diri sendiri dalam apa jua situasi mahupun kelompok golongan tertentu. Anda adalah individu yang bijak bersosial. Namun ada kalanya sikap anda yang gemar berdikari dan tidak gemar meminta bantuan orang lain itu, mampu mendatangkan masalah buat diri anda dan sekali gus memperlihatkan kelemahan pada diri sendiri. Anda harus ingat bahawa, tidak semua perkara kita boleh menyelesaikannya secara bersendirian



Cara Berkomunikasi Dengan Mereka Berdarah B
 
Ada karakter ada gaya. Orang bergolongan darah B memiliki karakter yang berbeza dengan mereka yang bergolongan darah A. Mereka lebih praktis, egois, kreatif, optimis dan bebas dalam berfikir. Mereka juga memiliki kecenderungan mengerjakan segala sesuatu secara individual. Oleh karena itu, di Jepun, untuk membentuk sebuah kumpulan yang kuat sehingga motto yang digagas John C. Maxwell: teamwork makes the dream work benar-benar menjadi kenyataan, orang golongan darah B ini biasanya kurang dilibatkan.



* Mulailah pembicaraan dengan runtun, jangan melompat-lompat kerana mereka kurang menyukai hal-hal yang tidak teratur.
* Jangan memulai pembicaraan tanpa mengakhirinya.
* Gunakan data-data tepat, bukan rekaan.
* Jika mengajak kerjasama, pastikan bahwa mereka bersedia.
* Berbicaralah kepada otaknya bukan hatinya. Gunakan lebih banyak fakta rasional daripada sosial.
* Jangan menggunakan gaya bicara yang terburu-buru.



Orang dengan golongan darah B lebih suka mendengarkan uraian rinci dan runtun. Mereka suka ada awal dan akhir dari sebuah percakapan. Kerana mereka sangat prihatin dengan apa yang telah dimulai untuk dapat diakhiri. Mereka tidak suka orang yang berbicara secara tidak jelas dan tanpa pertimbangan rasional kerana mereka lebih menggunakan logik  daripada perasaannya.

Sunday, 8 December 2013

Mr. and Miss Right?? http://matcuoi.com

Assalamualaikum ...

nampaknya dah nak sampai ujung tahun dah kan. cepatnya masa berlalu.  means that nak dekat la final aku. and dah nak habis dah pun sem 3. sat ja kan. haaa,, tak lupa jugak, dah nak masuk umoq 21 dah pun aku ni. kurang dari sebulan. ngeeee~~~~

memang la sangat cepat masa berlalu.  dalam setahun ni jugak la banyak benda dah berlaku, dah berubah.  tapi aku berubah tak.?? maybe ada kot. pasal benda satu tu.  yeke.  hehehh. shhh~~~~~

"lelaki and perempuan ni tak boleh jadik besfren, jadik rapat. nanti takut salah faham. the boy will end up likes the girl, or the girl will end up likes the boy" am i right??  *tetiba pulak tuleh pasal quotes ni. ngeee~~

quotes ni kan selalu sangat aku dengaq.  and this quotes i'm sure that uollz dah pernah dengaq kan. actually, aku agree sangat pasal quotes ni. yeahh,, it happens on me.  honestly. memang benda ni jadi kat aku.  i'm the one who likes the guy. tapi that guy dah ada girl yang dia suka. and aku pun dah pernah mention pasal benda ni dalam blog aku. em, now maybe aku dah dapat terima dah kot yang aku ni hanya bertepuk sebelah tangan. and maybe aku ni bukan betul-betul suka kot kat budak tu.  hahahhh.  oke. oke. dah. tutup cerita pasal ni. 

em,, kadang-kadang tu aku jeles jugak kan tengok orang tu dah ada orang ni, orang ni dah ada orang tu. eh. paham tak aku tuleh ni. maksud aku, everyone dah jumpak mr. and miss right diorang. tambah-tambah budak kelas aku. dalam kelas aku tu kan, majority dah berpunya. em, tapi bukan aku jeles sebab aku nak kapel macam diorang. aku jeles sebab diorang semua ada orang yang suka. aku ja tak dak. haish,, tak dak ka orang nak suka aku.? heee. oke. just kidding~~~ http://matcuoi.com

aku ingat lagi dulu time sekolah. cikgu aku mesti cakap, 'tak payah la nak cari kapel kat sekolah ni. cari bila kat masuk u nanti' . huhh!  padahal bila dah masuk u ni la majority dah ada masng-masing. tu yang aku risau gak. memang la muda lagi. baru umoq 20 tahun. tapi nanti bila 2 3 4 tahun akan datang. camna pulak.semua dah kawen, tinggal aku ja belum lagi. last-last kawen dengan foreigner jela. hahahhh..  eh. eh. pikiaq panjang la pulak aku ni :p

em, agaknya kan aku ni terlalu memilih kot. hehh. yeke. dah la. malas aku nak pikiaq pasal benda ni. aku muda lagi kot. lagipun kapel-kapel bukan style aku la. tak main la kapel-kapel ni. orang kawen terus je. haaa. lagipun, mana tau, kot-kot la nanti bila aku dah kerja ka, tetiba ada orang masuk meminang  ka. haaa. tak pun memang ada orang tengah menanti aku. ehh. ehh. ada kah.?? sorang tu.??  tak tahu betul ke tak dia tu. konfius jap.   http://matcuoi.com 

actually, pasal dia tu aku konfius sangat. kadang-kadang bagi hint macam suka aku. tapi kadang-kadang tu aku dapat rasa macam bukan ja. it's just as a friend to a friend. so, aku nak buat macam mana lagi. tak buat apa jela. hehehh. just ignore and do nothing. tak kan la tetiba aku nak pi tanya dia pulak. haish. i'm not that kind of person. i'm quite shy. heee~~~ takpe lah. kalau ada jodoh tak kemana. ngeee *tetiba

oke. that's all. aku pun dah letih taip panjang-panjang. sori la bagi sesiapa yang malas nak baca post aku yang panjang lebar ni. tetiba pulak jadi luahan perasaan. yela kan, blog ni la jadi tempat aku luah perasaan. housemate aku semua luah kat diyana. aku je luah kat blog usang ni. hehehh. takpe la, kalau korang tak mau baca aku tak paksa pun.  aku tuleh ni pun saja nak bagi bertambah sikit post kat blog aku.  oke. jumpa lagi.

wassalam..


p/s: post aku ni tak refer pada siapa-siapa pun. so, hopefully, jangan la terasa ye. hehehh



Friday, 22 November 2013

Giveaway Ole-Ole from Korea by Shad


hadiah :

Top Referral (seorang sahaja): 

* Baju I Love Korea x1 (Saiz M)
* Spoon and Chopstick Korea x1

Random.org/cabutan tangan dari Shad sendiri:
*Fridge Megnet Korea x2
*Spoon and Chopstick Korea x2
*Keychain Korea x2
*Korean Poskad x15

jom join :)



Friday, 8 November 2013

We Got Married

assalamulaikum ..

haa.  wgm ?? kalau siapa yang peminat tegar korea macam aku nih mesti tau kan wgm stands for what. hee. WE GOT MARRIED. for whom yang tak kenal me got married ni apa, meh sini aku nak habaq sikit.

We Got Married (Hangul우리 결혼했어요) is a South Korean reality variety show, one segment of the Sunday Sunday Night program. First broadcast in 2008, the show pairs up Korean celebrities to show what life would be like if they were married. Each week, couples are assigned missions to complete, with candid interviews of the participants to reveal their thoughts and feelings. 

sumber : pakcikgoogle <---------sori la aku copy-paste from wiki je sebab malas nak taip. hehhhee

haa.. best woo.. tapi couple yang aku nak cita nih yang season 4 punye. they're the latest couple. baru masuk ja. tadaaa.. 







kenal tak diorang ni siapa? meh aku nak introduce sikit.


the groom :))



Full Name: Jeon Yoon Han (전윤한)
Date of Birth: 14th October 1983
Height: 184 cm
Languages: Korean and English
Talents: Piano, singing, guitar, song writing, composing
Cyworld: http://www.cyworld.com/jeonyoonhan

Twitter: http://twitter.com/#!/yoonhan1
credit to : unsungbyul
the bride :)


Name : 이소연 / Lee So Yun (Yi So Yeon)
Profession : Actress
Birthdate : 1982-Apr-16 
Birthplace : South Korea
Height : 169cm
Weight : 49kg
Star sign : Aries
Blood type : A


source : wiki

oke. oke. yoon han tu mesti ramai yang tak kenal kan. actually he's a very famous pianist. he's also have participated in many korean drama ost. aku pun dulu mana kenal sangat. aku kenal dia ni pun masa dalam variety show MammaMia.

start dia masuk show tu, aku cari sikit info about him. that's because he is sooooo handsome and start from that show jugak aku dah start jatuh chenta jugak kat dia. ehhhhehhh. >.<

sebab tu la aku dah start balik tengok we got married. dulu aku selalu jugak tengok. tapi lepas joonseo couple dah tak dak, so aku pun dah malas la nak tengok, download pa semua.

serius weh. serius best. sohan couple ni la (yoon han + so yeon). yoon han ni romantiiiiicc sangat. serius aku suka lelaki cam ni. he's kind of my ideal type guy? maybe. ~~~

even dia ni pianist, tapi his voice .. sedap sangat. he has a very good, sweet and lovely voice. please imagine. in one of the episode, he sang and played piano for so yeon. haish.  she's so lucky. yoon han jugak in their first meeting, he cooks for so yeon. ! seriously, aku jealous gila. hahh.








tapi kan. tak tau la. bagi aku la kan. aku rasa macam diorang ni betul-betul suka sama suka. sebab firstly, they want to get married early. second, they way they react between each other. serius weh. kalau korang tengok cerita nih, mesti korang rasa diorang ni have real feeling between each other. wahhh. aku harap sangat diorang ni get a real married in their real life. padan sangat.

haish. aku tak leh la tengok yoon han ni. dia sangat-sangat romantic. he sings for her, plays piano for her, and cook for her. hehh. i like that kind of guy ~~~^^

em. oke lah. takat ni jela. dah tak larat dah nak taip tengah-tengah pagi buta ni. pape pun, aku suggest korang tengok cerita pasal couple ni. diorang start episode 187. kalau korang nak tengok, tengok kat sini.

actually ada satu lagi couple yang baru masuk episode ni. tapi aku just nak cerita pasal SoHan couple dulu ye. nanti in sha Allah, ada masa aku cerita pasal satu lagi new couple, JungMi couple :)

oke. wassalam.



p/s : bila tengok couple ni, tiba-tiba rasa teringin pulak nak ........ ehh. ehh. forget it! i'm still young okeh. i have a long way to go =)

Sunday, 6 October 2013

looooong friendship~~~~

.. assalamualaikum ..

~~the most beautiful discovery true friend makes is that they can grow separately without growing apart~~

seriously.. seriously.. and seriously..

memang aku tak sangka sangat-sangat. sampai sekarang pun aku rasa tak percaya and tak sangka.
know what~~?
the friend that i haven't met for almost 13 years.. i have met her for the first time after the very looooong years in usim. no, no, bukan aku baru jumpa. aku baru tahu she's my best buddy when i was standard one!
yess. yes. percaya tak??

just imagine. bukan darjah satu masa dok kedah ye.  time aku sekolah kat penang dulu. 

yang aku tak sangka sangat-sangat tu,,  aku actually dok satu fakulti, satu kos and satu kuliah dengan dia~~!!

wahh.  wahh. wahh. bayangkan. aku dah masuk sem 3 baru aku perasan she's my friend~~

nak tau dak macam mana aku boleh tau.  actually,, aku ingat lagi kot nama dia.  tak lupa langsung.  maybe because she had given her pic before aku pindah ke kedah dulu kot.  

start aku dengaq nama tu masa program LSP hari tu.  dia actually satu kelas masa LSP dulu tu.  tapi sebab masa dengaq nama tu,,  hari tu dah last day for LSP. tak sempat pun nak cari. 
so, lepas tu aku lupakan je.

kali kedua pulak,,  aku dengaq nama dia masa dalam kuliah bus. mathe. masa dr.yazis panggil nama sorang-sorang tu.  masa tu,,  I've thought she's from kos korporat.  tp aku tak nampak dia+tak sure dia orang yang sama.  maybe kebetulan je kot nama sama.  so,, aku biaq je camtu. (nampak tak effort nak cari tu macam tak dak je. hihihi)

lastly,  aku dengaq tipah sebut nama dia,, because she also naik bas catar tipah jugak.  masa tu la aku tanya tipah. tipah cakap dia kuliah sama jugak. tp tutor 4. tutor 4 ni aku bukan kenal sangat pun. aku just familiar dengan budak tamhidi dulu je. sebab tutor 4 semua ni bukan dari tamhidi.

so,, aku suruh tipah tanya dia sekolah mana dulu.  after i heard that school's name,  i've confirm it. hahahhh.
bila tanya, tanya, tanya dia pun ingat jugak aku. tapi dia tak ingat nama aku.  nasib baik jugak kan aku ingat nama dia.

so, after that. we met. jadi la kisah jejak kasih kat situ. ngeee~~~

aku rasa kitorang sama-sama tak perasan maybe sebab muka masing-masing dah berubah. hehehh. bukan berubah sebab plastic surgery okeyy. ingat korea ke. hehh.  means that muka dah lain. 

yela,,  dah lama tak jumpak. last jumpak masa darjah satu dulu. darjah satu pun,, aku sekolah sat ja kat penang. dalam bulan empat camtu dah pindah kedah. memang dah tak cam la muka.  

tp bila ingat balik gambaq yang dia bagi tu,, memang ada sama jugak..  haiiii..  camna la aku boleh tak perasan.  gambaq tu aku still lagi simpan kat rumah.  tapi aku tak ingat la pulak simpan kat mana. heehhehh..

actually dah lama kot aku nak cari kawan aku ni. dulu pernah jugak la aku search nama dia kat fb. tapi tak jumpak jugak. heee~~ last-last jumpak kat usim. 

aku tau hari isnin hari tu. tapi sampai sekarang still aku rasa tak percaya boleh jumpak dia kat sini. kat usim..
unbelievable~~~


okeyh la. takat ni je. mata aku pun dah kuyu ni. tapi ingat nak tengok cita korea sikit. heheh.. 
 annyeong~~!!

wassalam.. =)

Sunday, 15 September 2013

first week of semester 3

assalamualaikum..

alhamdulillah. i've just finished my second assignment for the semester 3. hahah. 
see?? baru masuk first week dah dapat esaimen. heee.. well..,, dah student namanya,, so esaimen tu memang wajib ada la. 

okeh. for my first week of sem 3,, so far oke la. lecturer pun, for my first impression, oke oke je. except for one my subject, usul fiqh(I).. 
ehmm,, oke je kot aku tengok. tapi i guess he's quite strict. hmm.. he's foreigner. nasib la first day tu dia cakap bi. paham la aku. tapi pasni he said that we'll all talk fully arabic. heee~~~ mampus tak paham la aku. macam tamhidi dulu. ustazah mina cakap fully arabic. nganga je aku. 

tapi aku rasa takpa kot. he also said to us that, he will correct us if kitorang cakap silap ke. tapi semua lecturer macam tu kan. hmm.. so,, after this i think i should seriously learn to talk in arabic. eh, sebelum ni aku tak serius ke? 
hmm.. i'm not sure,, but aku rasa aku punya arabic tak berapa nak improve sangat kot. tp untuk subjek usul fiqh ni kan,, buku teks dia, ya Allah.. semua arab. tulisan kecik-kecik. serius tak paham aku. lecture note pun dia tak nak bagi. dia suruh baca je buku teks tu. kalau dalam bm ke, bi ke, faham la jugak. 

tak pe lah. nak buat macam mana. dok kat usim ni tak boleh nak lari dari subjek arabic. so, pape pun kena la belajaq jugak kan. heheh. tapi nak belajaq kena ikhlas. ingat tu! ngee~~~

ehmm,, for anyone who curious pasal result aku sem lepas (tetiba je sentuh result),, aku tak nak sentuh sangat. bukan teruk. alhamdulillah. same for the sem 1. tapi aku rasa dalam kelas aku tu, result aku paling low kot. hehehe.  
oke, that's all. wassalam :)

foot note : i'm curious about my feeling to him:)

Tuesday, 3 September 2013

Gu Family Book^^

assalamualaikum...

ehm .. dah lama agaknya aku tak berblogger nih. berhabuk habis la blog aku. eheh.. bukan pa. aku malas la update. tak dak idea nak tulih. lagipun aku busy dok layan cerita korea. hahah. cuti ni la kena tengok puas-puas. nanti bila dah start kelas busy pulak. ya kann..

okeh. aku tulih ni pun sebab aku dah ada idea nak tulih. haaa.. semalam aku baru ja habis tgok satu cerita korea nih. cerita gu family book :))


synopsis : 
A melodrama epic about the great deal of trouble Choi Kang Chi, born as a half-human-half-mythical-creature (or human werefox half-breed), who goes through in order to become human and a story of Choi Kang Chi’s journey of struggling in order to live more like a human than anyone else despite not being able to become human.
Choi Kang Chi (Lee Seung Ki) is the son of Gu Wol Ryung (Choi Jin Hyuk), the guardian spirit (werefox) of Jiri Mountain, and Yoon Seo Hwa (Lee Yeon Hee/Yoon Se Ah), his human mother. He was raised by the Park family after having been picked up from the river. Due to customary restrictions of the era he is adopted by manager Choi instead, however Park Moo Sol takes on the role of being Kang Chi’s main father figure. Kang Chi is an outspoken character who’s full of curiosity. He realizes that he’s a half-human-half-beast through a certain incident and starts living his second life.
Dam Yeo Wool (Bae Suzy) is a master of martial arts and archery. Yeo Wool is an upright character who really values the Three Bonds and Five Relationships in Confucianism, and becomes an instructor at a martial arts center at a young age. *sumber:wiki

overall,, this drama memang sangat lah best~~! sedih,, best.. memang unik sangat jalan cerita dia. memang aku tabik la screenwriter dia. no wonder la cerita ni high rating~~~

memang tak rugi la aku usaha download semua episode. 24 episode semua. selalunya cerita historical ni mosly boring sikit. tp cerita ni rasa nak sambung tengok ja setiap episode. memang tak stop la tengok. sebab setiap episode ada ja cerita baru,, and dia tak ulang benda sama. bes sesangat!!

dulu,, aku tak terasa pun nak tengok cerita ni. sebab aku tak minat hero dia. lee seunggi. ehehh.. tak la hensem sangat. tp bila lama-lama tengok... em.. hensem jugak. hehehh..  he has a sweet smile with a super duper cute left dimple^^~~~tetiba terminat pulak. ehhh~~ lagipun he has a very sweet voice. aku memang minat pun semua lagu dia. best kott. hehhh.... *tambahan---> choi jin hyuk tu pun hensem jugak.^^^

so,, bagi yang tak tangok lagi cerita ni,, tengok la. sedih. tapi tak tau la siapa yang tak suka tengok cerita sedih ni. tapi cerita ni tak overall pun sedih. ada lawan-lawan,, action. bes la. serius bes. tengok la. kalo nak amik kat aku pun boleh cerita nih. aku ada semua episode :))

okeh. takat ni je lah. nanti ada masa aku update lagi. wassalam..

Friday, 28 June 2013

Simple But Awesome Giveaway! By NabilaMedan



Giveaway Terbaru Daripada NabilaMedan!!
Tamat Pada 1 Julai 2013
(Tekan Banner Untuk Sertai!)


Saturday, 22 June 2013

Segmen My Feveret Song Everrrr by Miss Fifi


klik banner kalau nak join..

Hadiah:
  • topup rm3 x3
  • template blogger x3
  • novel e-book English pilihan x2

pastu letak lagu favourite hampa kat bawah nih :-


video

this is my favourite songs : all for you- jung eunji and seo in guk
(lyrics + romanization + hangul)

serius best. lagu ni sweet sangat. this song ost from korean drama 'Reply 1997'..

lagu yang kat blog aku ni piano version punya. so, enjoy listening :)



nota kaki : first time join segmen yang orang buat :)

Monday, 10 June 2013

exam week~~~

assalamualaikum..

exam. exam. exam. *sigh..
letih weyh nak baca buku banyak-banyak nih.
gaya macam bukan kos akaun ja. hish,,,

stress? stress?? hahah. stress la jugak. tapi tak dak la stress sangat. rilek sudah. hihi..
macam jed kata semalam, watpa nak stress, exam ni just nak uji kefahaman kita je. kan. kan. 

serius weyh. kat sini banyak kali dah aku dengaq orang 'jerit.jerit'. faham kan maksud aku.
haish. seram jugak. 
tula kan, bila nak exam ni la macam macam yang jadi.
agaknya diorang tu stress sangat kot.
hmm. watpa nak stress sangat. 
tengok macam aku nih. sempat lagi kot layan running man, appa eodiga..
siap main game lagi. hahah!

so, tak payah la hampa nak stress sangat. aku pun stress la jugak sikit-sikit. 
yala, banyak gila kot nak kena baca.
kadang-kadang tu aku terpikiaq jugak, aku nih amik kos akaun ka? hahah.

ni jadual exam aku :

*11 june - Dakwah
(dalam arabic language.nak kena hafal.hafal.hafal.sebab aku tak terer arab, so, nak jawab soalan nanti senang.heee~~~)
*13 june - Arabic Languange + ICT
(arab nih la yang aku lemah sangat. siap nak kena buat essay 360 words. ~.~ )
(ICT ni pulak, haish. banyak kot nak kena baca. nak kena ingat. meaning pa semua. hmmm)
*14 june - Introduction to Business
(oke.oke. subjek ni la banyak betul nak kena ingat. tapi nasib baik la ada yang dah pernah belajaq dulu masa tamhidi. so, just nak refresh balik jela)
*17 june - Marketing
(yang ni pun lebih kurang sama dengan business. tapi lagi susah kot. sebab dia punya term lagi susah nak sebut+susah nak paham.)
*21 june - Malaysian Economics
(yang ni aku tak tau nak cakap apa. serius. prof yang ajaq ni oke. tapi aku tak paham sangat+suara dia pun slow membuatkan mata aku selalu ja layu dalam kuliah. heee~~~)
*24 june - Accounting
(yeah! subjek favourite aku. eh. yaka? haha. kalau nak dibandingkan dengan yang atas-atas nih. subjek ni la yang aku suka. sebab subjek ni tak banyak pun nak hafal. just nak hafal formula.kira-kira camtu ja. sebab aku rasa subjek ni la senang kot nak dapat markah. contohnya, kalau balance sheet. tak imbang pun dapat markah jugak. kan. kan. kan. )


so, banyak jugak la subjek aku yang aku nak kena baca nih. haish. kalau belajaq matematik tak payah la nak baca pa semua ni. buat latihan banyak-banyak ja. lagi best.
untung la yang kos financial math tu.

takpe lah. sem depan aku belajaq subjek business mathematics. heee~~ excitednya. tak sabaqnya.
rindu aku nak belajaq mate. hehehh

oke. pape pun tak payah nak stress sangat. nak dekat exam ni la kena banyak kan berdoa, solat.
jangan la dok asyik ngadap buku je kan. ni pun peringatan untuk diri aku jugak. 
sama-sama lah kita muhasabah diri. 

oke lah. takat ni jela. aku pun nak sambung study dakwah ni. eh. hafal dakwah. haha.
 oke. good luck to all my friends yang nak amik exam tu. 
so, wish me luck too! =)

wassalam...

Sunday, 2 June 2013

personality type according to blood type

assalamualaikum.

for my post this time, i want to post some personality type. i'm sure that hampa mesti suka kan baca personaliti diri nih. aku pun sama. suka jugak baca. yang aku nak post ni personality type according to our blood type. 
okeh, bagi hampa yang tak tahu tu, korean people kan, depa kalau nak kenal somebody tu, mesti tanya blood type depa apa. sebab bagi depa, tengok blood type pun depa dah tau seseorang tu sifat dia macam mana. tapi of coz la, tak payah kita nak percaya bulat-bulat. maybe ada jugak yang tak sama kan. so, juz have the fun!


Blood Type A
Positive Traits: Conservative, introverted, reserved, patient, punctual and inclined to be perfectionists. Worst Traits: Obsessive, stubborn, self conscious and uptight. Referred as ‘farmers’ in some descriptions, Type A’s are said to be considerate of others and loyal to a fault. They can also be secretive and reluctant to share their feelings.
Blood Type B
Best Traits: Animal-loving, creative, flexible, individualistic, optimistic and passionate. Worst Traits: Forgetful, irresponsible and self-centered. Referred to as ‘hunters’, Type B’s have very independent natures and tend not to be concerned about what other people think of them. Although often described as shallow and lazy, they can be quite passionate about the things they hold dear. Patience is not their strong suit either. Type B men have acquired a very negative reputation in Korea and are not considered by many to be good husband material. Often described as ‘players’, they are perceived as being selfish and mercurial, quick to anger and not terribly reliable. That said, their bad boy image makes them very attractive to women, but not for the long term. (Type B women do not share in this bad rep, for some unexplained reason).
Blood Type AB
Best Traits: Cool, controlled, empathic, introverted and rational. Worst Traits: Aloof, critical, indecisive and unforgiving. Referred to as ‘humanists’, Type AB’s are said to be controlled more by their heads, than by their hearts. They are rational, good with money, but unpredictable. Although inclined to be distant, they prefer harmony and as such, work well with mediators. Some consider them two-faced, and therefore untrustworthy.
Blood Type O
Best Traits: Ambitious, athletic, robust and self-confident. Worst Traits: Arrogant, insensitive, ruthless and vain. Referred to as ‘warriors’, Type O’s are viewed as natural leaders and are often, also, natural athletes. They tend to be outgoing, expressive and passionate, but can also bore others to death with their obsessive drive for success coupled with their absolute convictions that they are winners. This certainty that they will always win explains why they aren’t afraid to take risks or gamble. They have a strong physical presence and are unlikely to ever be overlooked.
so, what's ur blood type??

Tuesday, 28 May 2013

stress!!! -----> last week

Assalamualaikum..

minggu last ni memang aku stress sangat-sangat! serius. 
yela. banyak esaimen nak kena hantaq, dengan presentation lagi. 
dah la dengan masalah grup skali. hmm..

serius weh. aku rasa macam nak nangis ja pikiaq esaimen yang satu ni. 
yala, masing-masing tak nak mengalah. masing-masing keras kepala.
aku sendiri dah pening. yang macam tak mau amik tau pun ada.
aku tak tau dah nak buat macam mana. ya Allah...!

tensyen kot. pelik la aku. kadang-kadang depa ni oke. kadang-kadang macam lain pulak.
susah betul aku nak faham perangai sorang-sorang ni. 
oke oke fine. aku ngaku. aku ni memang bab-bab nak buat kerja ni malas. 
kadang-kadang suka bergantung kat orang lain.
tapi at least kalau orang bagi kerja, aku buat ja. bukan tak buat langsung kan. 

eh. eh. eh. aku rasa macam dah terkeluaq topik pulak. heheh. ni bukan masalah tak buat kerja.
masalah depa ni lain. ish, aku pun tak tau nak describe macam mana. 
susah betul la kalau macam ni. susah la kalau nak buat kerja. nasib baik la minggu ni last. 
minggu depan dah study week dah. 

serius sangat-sangat. bila dah jadi macam ni, aku terpikiaq pulak macam mana la sem depan nih.
grup dengan orang yang sama kah?? honestly memang aku tak mau.
tak boleh ka nak pilih grup sendiri ja. kelas aku ni asyik mengundi ja kalau nak pilih grup member.
dah jadi macam tradisi kelas aku pulak.
nak kata undi grup tu for merapatkan ukhuwah, bagi aku la kan, kami ni dah dua sem dah dok satu kelas. oke. oke. tambah tamhidi. dah dekat setahun dah  kan. aku rasa dah cukup rapat dah ukhuwah kitorang.

so, for the next sem aku harap-harap sangat kami boleh pilih ahli grup sendiri je. undi-undi ahli grup dah macam budak-budak je aku rasa.

oke. that's all. wassalam...

Tuesday, 21 May 2013

malam perdana siswa KK1

Assalamualaikum..

hari tu aku ada post kan pasal aku nak nak pi dinner malam tu. haa, ni aku nak cakap pasal tu la. heee...

agak-agak korang la kan, best tak dinner tu? em, bagi aku kan, oke la. sebab aku dapat makan sekenyang kenyangnya. hahah. tau tau saja la. aku ni kuat makan sikit. at least, dinner ni kan tak macam dinner tamhidi dulu. dinner masa tamhidi dulu makan buffet. pastu makanan tak cukup pulak. yang ni makan hidang. satu meja 10 orang.

first-first tu aku tengok sikit sangat lauk yang diorang hidang atas meja. mana la nak cukup for 10 orang. tapi nasib baik la boleh mintak tambah kan. so, takdak masalah la, lauk tak cukup ke, dapat makan sikit ke. tapi kan ada ja tau orang yang komplain tak cukup lauk. padahal boleh je nak tambah. agak-agak diorang tak tau kot boleh mintak kat waiter and waitress yang pakai kemeja putih macam budak sekolah tu. eh. eh. eh. sori. sori. heee..

lauk yang dihidangkan pun oke sangat. even takdak la sesedap aku makan kat rumah. tapi oke la. siap ada sambal udang petai tu... perghh! favourite aku kot tu. hihi. pastu ada masak lemak daging salai. sedaaapp. pastu sayur suun with tempe and tauhu,, masak nenas (aku tak tau nama pa masakan tu. nak macam pajeri nenas la kot).. air kaler biru. hahah. air pa tak tau. tapi manis gilerrr. tertumpah gula kot dalam tu. heheehh.

oke lah. aku pun dah tak tau nak cerita apa lagi dah. korang tengok jela gambaq-gambaq kat bawah nih :











Saturday, 18 May 2013

saja suka suka.. ~~boring

Assalamualaikum...

em, tetiba pulak aku jadi rajin nak update blog aku. ihhii.. malam ni kami ada malam perdana siswa. lebih kurang macam dinner la. tapi dinner kami takde la grand grand buat kat hotel. buat dalam usim je. kat pavilion. tapi takpe lah. maybe budget tak cukup kot. lagipun, kalau nak dinner kat hotel, tunggu la kerja nanti. mesti da tak larat nak pi dinner dah. kan. kan. kan. huhuu..

theme for malam ni tradisional. means kena pakai baju tradisional la. hahah. aku ni bukan ada sangat pun baju tradisional yang gorgeous-gorgeous. haha. baju aku mostly modern je. tapi baju kurung tu kiranya baju tradisional la kan. ahh, hentam je la pakai. tak kisah dah pun dapat best dress ke tak. dulu pernah jugak kisah. hehehe. tapi takpe. dah pernah dapat kan masa jamuan raya tamhidi dulu. at least ada jugak pernah merasa dapat best dress award.. hehhhehheh...

 ikut kan hati taknak jugak nak pi. tapi dalam yuran dah bayar 40 hinggit dah. so, tak elok kan membazir. huhuu. hopefully dinner malam ni best. tak dak serabot serabot macam tamhidi dulu. heee~~~

oke lah. takat ni jela. aku pun ada banyak kerja nak buat nih. next week memang tersangat busy. dengan esaimen la, presentation la. huhh! serabot. 
lagipun aku ada 'projek' sikit nak buat ni.. in progress.. heee.. agak agak korang projek ape ya??
haaa.. takpa takpa. in sya Allah.. nanti aku tunjuk ye kat korang dalam post aku yang akan datang nih.

oh ye, pasal dinner malam ni pun, in sya Allah, aku cita kat korang dalam post aku lepas nih..

wassalam...

*updated: projek tu for my chingu's birthday present :)

Wednesday, 15 May 2013

me, friendship and love ??

Assalamualaikum...

alhamdulillah.. baru la aku sempat nak update blog. sori lah to all my blogger's fan. heee...(macam la aku ramai sangat..) aku dah lama kan tak update blog. seriously, aku memang ingat nak update blog aku yang sudah lama berhabuk nih. hehehh. tapi tau tau saja la line wifi kk1 nih ... (kk1-kolej kediaman satu) .. agak lembab and slow. lagipun, yala ka. nak dekat exam dah. so, banyak la esaimen yang aku nak kena habiskan and hantaq. ni pun, bukan aku lapang sangat pun. aku curi-curi masa sikit nak tulis nih. line pun tengah oke. satgi line slow susah pulak. heehehh..

em,, sekarang nih dah nak habis dah pun sem 2 aku kat usim. means that dah nak habis la first year aku kat sini. hmm. cepat kan. lagi tiga minggu weh nak exam. serius. fuhh. nervous kot. banyak kot subjek aku nak kena baca,, ingat pa semua. aku ni pun bukan la genius sangat macam orang lain. so, kena la usaha lebih sikit. aja, aja, fighting!

bila kira-kira balik, tak dak la lama sangat aku kat usim nih. tapi aku rasa macam dah lama duduk kat sini. kawan-kawan aku kat sini pun rasa friendly je. ehehhe.. rasa macam dah lama kenal diorang. ceceyyy. hehehhh. serius,, diorang kat sini semua tak sombong. aku yang agak pemalu ni pun, tak rasa kekok nak kawan dengan diorang. even, aku tak tau la apa pendapat diorang kat aku. yela, mulut aku kekadang tu main cakap lepas gak. kadang-kadang tu risau jugak kalau-kalau diorang tak puas hati ke apa ke kat aku. tapi aku actually takdak niat pun nak say anything that may hurt them. just i'm trying to make jokes or nak give advice to them even aku ni bukan reti pun nak bagi nasihat kat orang. takat nak perli-perli tu boleh la. hehehh. by the way, sorry la to all my friend if aku ada tersakitkan hati hampa semua ye.



cakap pasal friends ni, tetiba rindu pulak kat kawan-kawan aku dulu. kat skdwk, kat smkay. dah lama tak jumpak diorang. nak contact pun kekadang tu aku tak tau nak cakap apa. maybe sebab dah lama kot tak contact. tapi sejak kebelakangan ni aku selalu jugak mesej dengan kawan aku sorang nih. em, tapi takdak la selalu sangat. emmm,, tapi kan. every time i'm texting him (oke,hampa tau kan gender dia), emm,, i'm feeling.... ish, camna nak cakap ar. tak tau la. rasa gembira. hahah. macam lawak pun ada aku nih. takdak la gembira sampai nak terlompat-lompat. entah. sometimes, aku tepikiaq jugak, maybe i'm in love with him?? hahah! mengarut je kot. maybe sebab aku rasa kesian kot. ehh,, yeke kesian?? ke aku syok sebab aku ada peminat.? eh.eh.eh. perasan la pulak aku ni. entah-entah dia dah jumpak the one that better than me. yela, kat tempat dia study mesti ramai ustazah yang dia dah jumpak. betul tak??

dah dah. cakap pasai feeling aku pulak. ahh. mengarut je tuh. agaknya sebab aku risau kot, sebab mostly kawan-kawan aku dah couple kan. tapi tak jugak. bukan risau pun. i'm still young tau. lagipun, aku tak jumpak lagi someone that makes my heart flutter. heheh.. dengan kawan aku tu?? entah. tak rasa la pulak macam tu. mesej ja kan. tapi kalau terjumpak, agak-agak camna ye? hmm.. *thinking

oke lah. takat ni jela. makin lama aku tulis makin mengarut pulak aku ni. oke, bai. bai. wassalam..

*footnote: in sya Allah. esok present business plan. wish me luck :)

Wednesday, 24 April 2013

iris 2 dah tamat

assalamualaikum..

tahu tak iris 2 tu apa? yang bagi peminat kpop tu mesti la tau kan iris 2 tu apa. tapi bagi yang tak minat kpop tu mesti korang ingat cerita iris yang rosyam nor belakon tu. hahah. betul tak, ain?? hehehh.

iris 2  yang aku nak cerita nih, cerita korea. iris ada dua season. season one and two. pelakon utama season one , lee byung hun and kim tae hee. season two pulak, jang hyuk and lee da hee. kalo korang nak tau lagi siapa pelakon dia, korang google jela. hihihi.

mana satu yang lebih best lagi? season 1 or season 2? bagi pendapat aku la kan, dari segi pelakon, aku lebih suka iris 2, sebab ada lee joon. hehehhh. tapi yang tak bestnya dia jadi jahat dalam cita tu. tapi takpa lah. aku cuma impress je ngan watak dia. memang sesuai sangat jadi watak tu. dari segi lakonan pun, memang aku bagi highest star la. hehehehhh.

tapi dari segi jalan cerita, iris 1 best lagi kot. tak boring even hero tak hensem. hehehh. yang season 2 ni agak boring la, maybe sebab dah tahu iris tu apa and iris 2 ni cuma sambungan iris 1. tapi yang curious nak tahu sangat mrblack la. dari iris 1 lagi tak tahu siapa dia. tapi memang tak sangka pun orang tua tu mr black. hahah. suspen je.....

tapi kan. takde la boring sangat. at least, action-action dalam iris 2 best. ada lawan lawan gitu. bagi peminat action drama, sesuai la kalo korang nak tengok crita nih. tapi yang sedihnya ending dia la. hero dia mati jugak. iris 1 pun sama. agak-agak screenwriter cita nih suka kot buat ending sedih-sedih, mati-mati camni.  hmmm....

oke lah. takat ni jela. aku actually tak tau nak tuleh apa. tapi tetiba terpikir nak tuleh pasal iris 2 nih. so, bagi korang yang tak tengok lagi crita ni,, tengok tengok la ye. even boring sikit, tapi korang tak nyesal pun tengok. best jugakk. aku ada iris 1 and iris 2 nih. bagi yang dok dekat ngan aku tu, kalo korang nak, bleh la mai amek. sekian..

Thursday, 18 April 2013

trend sekarang

asslamualaikum..

i think it has been too long since i've updated my blog, right? hehhehh. bagi yang pembaca setia blog aku ni.,, sorry la ye .aku baru update je. i'm quite busy. lagipun, tak tahu nak tulis apa. heehh..

handfon,, handfon,, handfon.. aku rasa dah jadi trend skarang kot orang dah mula pakai fon baru. eh. eh. smartphone..




semua orang dah pakat pakat tukar phone baru and sebagai contohnya,, phone-phone di atas. hmm.. dan aku,, di tahun 2013 ni masih setia memakai phone ni..




hahah. tengok aku. setia dengan nokia 2680 nih. heheh. kalau korang semua nak tau, dari form 3 lagi aku pakai phone ni. means that almost six years aku pakai phone ni. hahah. lama tak. serius. sebelum nih memang aku tak terpikir pun nak tukaq phone baru. bagi aku, takat boleh msj or boleh call cukup. mesti ada yang kata,, 'budak ni ketinggalan zaman kot'. heeee~~~~~ 

tapi tula, sekarang semua pakat pakai smartphone kan. aku pun ada jugak rasa macam nak tukaq baru. nak pakai note 2 la, s3 mini la. hmm.. 

tapi kan.. em, em, bila pikiaq pikiaq balik, buat apa aku nak tukaq yang baru. padahal phone aku yang sekarang ni elok lagi. jatuh banyak kali pun tak rosak rosak. lagipun, aku ni jarang sangat pakai phone. bukannya aku ni kaki msj. kaki call. hmm. biaq la orang nak kata aku ni ketinggalan zaman pun. heheh. tak tau la. tetiba rasa sayang nak tukaq baru. yela. dah enam tahun aku pakai. takpa lah. bila ada rezeki boleh la kot nak tukaq baru. buat masa sekarang maybe belum lagi kot. 

okeh, that's all for now. sorry la kalau post aku ni agak pendek dan memboringkan sikit. tetiba rasa malas nak tulih panjang panjang. wassalam..


Friday, 5 April 2013

dubu dubu seoul food

assalamualaikum..

em. em. sori la aku baru sempat nak hupdate sekarang. bukan pa, dua minggu lepas merupakan minggu yang busyyy sangat. memang serabot. haha. dubu dubu ni pun aku dah lama pi. sori la baru hupdate

dua minggu lepas, hari sabtu, 23/3 (siap tarikh lagi ) aku, kak aku and tiqah pi makan korean food kat dubu dubu seoul food, mid valley. oleh kerana aku ni dah lama sangat teringin nak makan korean food nih, kak aku pun ajak la aku pi mid, pi dubu dubu seoul food nih. kak aku pun dok ukm ja, so dekat je la ngan usim.  kebetulan kawan aku, tiqah dia pun teringin nak rasa korean food jugak. so, aku pun ajak la dia sekali.  lagipun, takut jugak aku sorang sorang nak pi ktm. yela, mostly kawan aku nih bukan peminat tegar kpop macam aku. so, nak wat camna. nasib baik ada tiqah. heee~~~ ada la jugak teman


tadaaa... ni la dubu dubu seoul food


*sumber : pakcik google*

firstly, aku order kimchi sondubu jigae... harganya RM16.90..



tadaaa... nampak sedap kan. rasa dia ala-ala tomyam sikit. yang bezanya ada tofu dalam tu. bagi aku, rasanya sedap. tapi bila makan lama lama rasanya agak muak sikit. lagipun, rasanya tak pedas pun. aku kan makan pedas. serius, aku expect sangat makanan dia pedas, sebab orang korea kan suka makan pedas. tapi tak pedas pu. :( so, memang tak larat la aku nak habis kan. disebabkan aku ni bukan peminat tegar tofu, so, segala tofu tofu kat dalam tu aku bagi kat angah (k.aku).

yang kat bawah ni pulak angah order beef honey ginger bulgogi. harganya RM20.90


beef bulgogi ni memang sedap. rasanya pun tak muak.

yang kat bawah ni pulak tiqah order, korean spicy chicken. yang ni oke la. tapi pedas dia emm,, macam mana ye aku nak describe. tak tau la nak kata macam mana. but, definitely, pedas dia bukan taste aku. harganya dia RM17.90..





yang ni pulak spicy tuboekki.. (tak pasti ejaan betul ke tak ). yang ni pun.. emmm,, memang tak memuaskan hati aku. tak spicy pun :( 
yang ni harganya RM14.90


yang citron tea. tikah order. agak pahit sebab ada kulit limau dalam tu. tapi tiqah tak minum, aku minum ja. hehehhh...


yang ni peach tea. sedap. yang ni aku order. tapi mahal. harganya RM6.90. same with the citron tea. that's why la angah tak order air pun. angah bawak air mineral ja. jimat kan ?? 


first time guna chopstick. serius kekok +++ tak reti. tapi aku try jugak. nak bagi ada pengalaman.


angah



tengok ni tiqah. dalam tak sihat pun nak juga makan korean food. memang tak habis pun dia makan. so, kitorang pun tapau bawak balik. termasuklah tobbokkie tu.


ni bil dia. pergh.. mahal kot tax dia. tapi tak pa lah. bukan selalu pun makan. sekali seumur hidup kot. eheh..

conclusionnya, overall aku agak tak puas hati sikit dengan food dia kat sini. rasanya aku ni memang tekak melayu kot. makan nasi ngan ulam cicah sambal belacan sedap lgi. heheh.. tapi aku rasa maybe kalo makan kat korea taste dia lain kot. 

so, takat ni jela. aku pun tak berapa sihat ni. tak larat sangat. dari semalam lagi. agak agak homesick kot. hehe. ni pun gagah gak nak hupdate blog. tapi hari ni better kot dari semalam. tak pa lah. malam ni aku dah nak berangkat pulang dah. heheh. *excited :)

okeh. wassalam...

p/s : kalo nak tahu  lebih detail lagi pasal hangout kami ke dubu dubu nih, korang boleh visit blog kak aku and tiqah.

Friday, 22 March 2013

busy weekhttp://matcuoi.com

assalamualaikum...

ya.. ya.. memang aku sekarang ni dah semakin busy. sangat sangat busy. busy busy pun sempat lagi kan menghupdate belog ni. heheh.. siap decorate lagi belog aku yang canteekk ni. eheh. *perasan pulak.http://matcuoi.com

perasan tak. sapa yang baru bukak je belog aku mesti terkezut kan. wahhh... belog nana dah baru la. haha. penat tau aku explore. hihi. nampaknya sekarang aku dah semakin pandai mengdecorate belog aku. hahaha. gambar yoseob kat bawah tu, aku la ubah sikit kod html dia. tak sangka, keluaq jugak gambaq dia. jadi la tu. maybe ada je kot tutorial macam mana nak letak gambar macam tu. tapi aku je malas nak cari. last last, buat sendiri jadi jugak. nak letak gambar sendiri pun boleh. kalau korang nak buat macam aku nih, komen je tau kat bawah. nanti aku tolong ajarkan. hehehehh..

oke.dah.sambung pasal minggu aku yang tersangat busy nih. start minggu depan la yang busy nih. kuiz, meeting, public speaking. business plan. grrrr... sangat la serabot. aku selalu serabot. tak pernah tak serabot. ngeee~~~http://matcuoi.com

kuiz pun bukan satu je. dua kot. akaun and business. dah la business tu tak tau la aku belajaq pa. serius. lecturer aku tu ajaq guna slide. dah la dr tak bagi slide. yang kami ni jenuh nak cari cari dalam buku teks. buku teks pun tebal yang amat. nasib baik la dalam buku teks tu tak dak islamic perspektif. yang tu satu satu nya slide yang dr bagi kat kami.   pening aku dengan subjek business ni. hahah! lagi satu. business plan. ya Allah. subhanallah... lagi la aku serabot. tutorial and kuliah lecturer lain lain. so, yang ajar kami buat bus plan ni lecturer lain. ya Allah. serius serabot. lecturer aku tu nak teliti sangat bus plan tu. macam dah bukak business betul betul dah. lain sangat dengan tamhidi dulu. masa tamhidi dulu pun kena buat business plan jugak. tapi boleh la nak tipu tipu sikit. yang ni plak, kena betul betul. hadoiii.... nasib baik la su ada lagi business plan yang dulu punya. boleh la tengok contoh sikit sikit.

meeting pulak, bukan meeting kelab kelab yang macam korang selalu meeting tu. meeting ni lebih kurang macam muet speaking test. yang bezanya, yang ni meeting macam dah kerja dah. meeting dalam company gitu. hahah. yang ni untuk sunjek bi. yang ni pun kitorang ada company sendiri. serius weh. banyak sungguh company yang aku bukak. akaun, business, bi, yang akan datang ni marketing kot. sebab marketing kena buat marketing plan. mesti la ada company sendiri jugak. kalau kira-kira balik yang sebelum ni, banyak sangat company. haha. jutawan la aku. hehehehehh.

public speaking pulak, haa, yang ni bukan macam kat sekolah yang ada public speaking competition. yang ni untuk subjek ekonomi pulak  memang la kena cakap sorang sorang kay depan, tapi bukan pertandingan ke apa. tak dak pun hadiah hadiah. hahah. yang ni untuk carrymark. start minggu lepas, setiap 4 orang proff. bagi tajuk, then kena cakap kat depan. oleh kerana nama aku dalam list boleh dikatakan awal jugak, minggu depan la aku kena public speaking. minggu lepas, k.tina, azran, ain and ammar..*annoying (hehe,just joking) :p minggu depan pulak, aku, su,   tikah and ekin. aku and su kena tajuk yang sama : 'importance of manufacturing sector'. minggu lepas tu pulak, yang selebihnya tak kena public speaking. diorang kena debate. huhuh. korang rasa mana better lagi, public speaking ke, debate? bagi aku, public speaking kot. memang la kena pi depan cakap sorang sorang. tapi aku dah biasa la pi depan kelas cakap sorang sorang. haha. lagipun, tengok jela skrip. kalau rajin boleh la hafal macam ain. hihhi... betul tak ain?? heheh..

oke lah. takat ni jela. huhu. aku pun busy ni. hahah. nak kena siapkan skrip untuk meeting. for business plan lagi, kena siapkan financial plan yang sangat menyerabotkan aku. aku rasa kan orang lain tak serabot pun nak buat financial plan tu. aku ja pelik. haha. kadang kadang aku rasa macam aku ni tak sesuai ja nak jadi akauntan. pastu, apa yang aku sesuai? bukak bakery shop?? bukak bakery shop pun kena buat jugak kan bus plan? hahah. bus plan pun aku serabot serabot nak buat. hmmm, pape jela yang terbaik untuk aku. hehehh. okeh. wassalam...http://matcuoi.com

Saturday, 16 March 2013

Rahsia personaliti diri

assalamualaikum.. 

persoanaliti diri lagi?? haha. kalo korang nak tau, aku memang suka baca rahsia persoanaliti diri pun. nak tau betul ka dak dengan diri aku nih. heheh. yang ni pun aku copy-paste gak. tak ingat kat mana. dah lama dah aku simpan ni. huhu. anyway, aku 7 haribulan. korang pulak?? 


Kalau anda dilahirkan pada 1Hb, 10Hb, 19Hb, 28Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.1
Kalau anda dilahirkan pada 2Hb, 11Hb, 20Hb, 29Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.2 
Kalau anda dilahirkan pada 3Hb, 12Hb, 21Hb, 30Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.3
Kalau anda dilahirkan pada 4Hb, 13Hb, 22Hb, 31Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.4
Kalau anda dilahirkan pada 5Hb, 14Hb, 23Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.5
Kalau anda dilahirkan pada 6Hb, 15Hb, 24Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.6
Kalau anda dilahirkan pada 7Hb, 16Hb, 25Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.7
Kalau anda dilahirkan pada 8Hb, 17Hb, 26Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.8
Kalau anda dilahirkan pada 9Hb, 18Hb, 27Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.9

no.1

Anda sangat cerdik, jujur, lucu, degil, rajin, terus-terang, cemburu dalam asas pertandingan, baik hati, peramah dan autoriti. Anda ingin mendahului dalam apa jua keadaan. Anda seorang yang berdikari, berkeyakinan dan tidak pernah berada di bawah pimpinan orang lain. Anda akan bercinta dalam usia yang muda tapi akan berkahwin pada usia yang matang. Anda tidak suka akan orang yang bertentangan pendapat dengan anda. Malah anda juga menyimpan dendam dengan orang yang bersalah dengan anda. Anda seorang yang kuat belanja. Pada masa hadapan anda adalah professional dalam kerjaya yang anda ceburi. Namun terdapat juga orang yang kecil hati dengan pencapaian anda. Anda mempunyai keluarga yang bahagia. Pasangan ideal anda adalah no.4, 6, 8.

no.2

Tak kira apa pun, anda akan disukai oleh semua orang kerana anda berperanankan Bulan dan semua orang suka akan bulan. Em…bagus! Anda suka bermimpi siang. Anda kurang berkeyakinan terhadap diri sendiri. Jadi and perlu membuat perubahan ke atas hidup anda. Anda adalah seorang yang sukar diramal kerana anda membuat perubahan berdasarkan masa dan keadaan. Anda juga seorang yang mementingkan diri sendiri tetapi and mempunyai bakat dalam muzikal, seni dan komunikasi lisan. Sikap anda seperti bulan yang datang keredupan dan pudar jadi semua orang boleh mengetahui perubahan anda. Anda boleh menjadi Mahatma Gandhi yang kedua kerana cinta akan keamanan. Anda juga seorang yang bertanggungjawab dalam keluarga. Pasangan ideal anda adalah no.2, 5, 9.

no.3

Anda adalah seorang yang berhati keras, pentingkan diri sendiri, kuat agama dan suka untuk mempertingkatkan kehidupan sendiri. Anda mempunyai masalah keluarga dan anda dapat mengharungi dengan kesabaran anda. Anda sangat pandai bercakap, wajah yang cantik, jadi ke mana saja anda pergi anda akan dapat apa yang anda inginkan. Daripada hari lahir anda, anda perlu berkerja keras untuk berjaya. Anda juga seorang yang menghormati orang yang lebih tua daripada anda. Bukannya senang nak menjalinkan hubungan sama ada percintaan, kekeluargaan atau persahabatan. Sekiranya anda suka akan sikap seseorang itu, maka hubungan itu akan berpanjangan. Anda suka akan kebebasan, pencipta di mana ada anda akan membawa harapan, kegembiraan dan keceriaan ke dunia ini. Pasangan ideal anda adalah no.6, 9.

no.4

Anda adalah seorang yang amat degil dan rajin. Mungkin anda akan menjauhkan orang lain daripada anda kerana kata-kata anda. Anda seorang yang bertimbang rasa akan masalah orang lain. Anda berbakat dalam penyelidikan dan seni. Anda akan membantu ahli keluarga atau kawan-kawan yang menghadapi masalah tanpa berfikir panjang. Anda kena berhati-hati dengan orang sekeliling anda kerana mereka mungkin akan mempergunakan anda. Kawan-kawan anda akan menghabiskan masa dan wang ringgit anda dan selepas itu menjauhi daripada anda apabila anda dah tak ada nilai buat mereka lagi. Walau bagaimanapun anda tetap seorang yang sabar dan tegas. Pasangan ideal anda adalah no.1, 8.

no.5

Anda sangat popular dalam komuniti. Anda boleh menyelesaikan sesuatu perkara hanya secara lisan. Anda mempunyai akal fikiran dalam menjalani perniagaan. Namun anda terlalu terburu-buru. Anda adalah seorang yang humor di kalangan kawan-kawan dan ahli keluarga. Kawan-kawan dan ahli keluarga anda juga akan minta bantuan anda apabila mereka memerlukan bantuan. Anda bukan seorang yang setia dalam hubungan percintaan. Anda suka perubahan dan kebebasan. Anda mempunyai ciri-ciri seorang pengembara dan ahli silap mata. Anda mempelajari hidup melalui pengalaman. Pasangan ideal anda adalah no.1 , 2, 9.

no.6

Anda dilahirkan untuk menikmati hidup ini. Anda tidak pedulikan apa-apa perkara dan hanya ingin berseronok dalam hidup anda saja. Anda sangat pandai dalam pelajaran dan pengurusan perniagaan. Anda seorang genius, baik hati (tapi hanya orang yang beranggapan anda orang baik), mempunyai paras rupa yang cantik atau kacak. Semua benda yang baik akan datang pada anda. Anda mengambil berat ke atas ahli keluarga dan kawan-kawan anda. Pada pandangan mereka, anda adalah seorang yang murah hati, peramah, adil saksama dan mempunyai penilaian yang tajam. Pasangan ideal anda adalah no.1, 3, 9.

no.7

Anda mempunyai daya tarikan kepada sesiapa saja. Anda adalah seorang yang realistik, yakin, gembira dan merupakan seorang yang genius dalam bidang pendidikan, muzik, seni dan nyanyian. Anda mempunyai masalah sikap iaitu panas baran. Namun demikian, anda banyak melakukan pengorbanan untuk keluarga. Anda meletakkan keluarga di tempat yang amat tinggi sekali sehingga kadang-kadang mengabaikan kebahagian diri sendiri. Anda telah dilahirkan untuk memberi sumbangan kepada dunia ini. Jadi anda seorang yang bagus dan seorang yang amat gembira. Pasangan ideal anda adalah no.2.

no.8

Anda mempunyai personaliti yang sangat kuat jadi tak ada orang yang memahami anda. Kepakaran anda hanyalah menuding jari pada sesuatu benda. Anda juga mengalami pelbagai dugaan dalam hidup. Semua masalah ini telah menjadikan anda lebih kuat dan tabah. Anda memperjuangkan keadilan. Kebanyakan masa anda telah dihabiskan bersama-sama dengan kawan-kawan. Anda seorang yang disiplin dalam hidup, tidak putus asa dan berani. Faktor-faktor ini telah membawa anda ke puncak kejayaan. Anda juga adalah seorang ahli pasukan, keluarga dan pejuang yang sangat bagus. Pasangan ideal anda adalah no.1, 4.

o.9

Anda adalah seorang yang sangat tabah dari segi fizikal dan juga mental. Anda mempunyai penilaian yang sangat tajam. Anda juga adalah seorang yang sangat dihormati dalam komuniti. Anda adalah orang yang boleh menerima cabaran dan berjaya dalam apa jua yang anda buat. Pada usia yang muda anda selalu bertentangan dengan ibu bapa anda. Tapi apabila usia anda telah semakin meningkat anda adalah seorang anak yang taat dan hormati mereka. Anda sesuai menceburi bigan kejuruteraan atau perbankan kerana orang lain percaya dan yakin akan anda. Anda merupakan model teladan kepada orang lain. Pasangan ideal anda adalah no. 3, 5, 6.


p/s : just for fun. tak payah nak percaya 100% tau..